2011. január 10., hétfő

Védekezzünk sisakkal a hideg ellen!

Közeleg a farsang – minek öltözzünk be?!... Kinizsi Pál(né)nak vagy avarkori honfoglaló(asszony)nak? Mindkettőhöz jó lesz ez a sisakforma sapka. De azért én a hétköznapokon is hordani fogom, mert a hideg ellen nagyon jól véd a tarkó- és fülvédő péncélhálót utánzó lebenyege. A Ravelry-n találtam az eredeti mintát Kelpie Cap néven és egy kis nézelődés után levettem a képről, hogyan kell megkötni. Ez az első ilyen, leírás nélkül kötött darabom. Ígértem egyet Nikónak is, nehogy megfagyjon nekem Japánban abban a hideg kolostorban! Bővebben a japán zen kolostori életről Nikó blogjában olvashattok.


Ilyent készített Kinizsiné: Pali sisakja
és ilyent az honfoglaló asszonyok uraiknak: avar sisak

...a mellékelt ábra szerinti megoldás pedig az én művem.










Fonal: Barka/Mosó Masa



Aznapi hangulatunknak megfelelően többféleképpen is viselhető:



2011. január 2., vasárnap

2010. évi karácsonyi meglepetéseim

Téli szabadságom alatt készült az alábbi néhány darab...

Ezt a sapkát medúzasapkának hívom, mert ha nincs fejre húzva, akkor leginkább egy medúzára hasonlít. Ugyanez elkészült feketében is annyi módosítással, hogy ott a „karima" egy gondolatnyival nagyobb. Érdekessége, hogy a tetejétől indulva kell megkötni, de ezzel is tanultam egy új dolgot, amit később majd kamatoztatok: hogyan lehet egy négyzetet megkötni úgy, hogy a sorok ne legyenek párhuzamosak a négyzet oldalaival.

Fonal: Barka / Diplomata  Minta: Novita



Másik kedvencem a házicipő téli estékre – már gazdára talált a karácsonyfa alatt!

Fonal: 7 veljestä (Aleksis Kivi műve nyomán a 7 testvér nevét viselő univerzális, klasszikus fonalkedvenc)  Minta: Novita


A bátyámnak készült sapkára már több női családtag is szemet vetett. Nem csoda, hiszen nagyon szép plasztikus felületet ad a mintája, ráadásul gyorsan elkészül. Mintáját szintén a Novitától kölcsönöztem.

Minta: Novita