2011. március 2., szerda

Selyemkendő

Nyers selyemből fonták a Pillangó névre hallgató fonal szálait, amelyből ezt a kendőt készítettem. A selyem nagyon kellemes viselet: télen és nyáron is hordható, mert olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a test hőmérsékletét szigeteli, legyen akár hőség, akár hideg.

Egyszer vettem egy nagyon kellemes felsőt, amiről később derült ki számomra, hogy nyers selyemből készült. Nagyon megszerettem, mert nyáron a táskába dugva kis helyen is elfért, nem gyűrődött és a váratlan hűvös nyári estéken nagy hasznát vettem vékonysága dacára. Sajnos előbb utóbb tönkre ment, de azért még titokban hordoztam magammal egy ideig – bár ekkor már nem bújtam bele, csak a hátamra terítettem (úgy nem látszottak a hibái). No hát ebből a régi szerelemből született ez a kendő.

És még valami: nagyon finom illata van! Hmm... Jellegzetes természetes illat, a rossz szagokat nem tartja meg, hamar kiszellőzik.

Az interneten taltam a modellt, de nem akartam a leírásért fizetni. Megint addig nézegettem a képeket, míg rá nem jöttem hogyan kell megkötni. Némi támpontot adott, hogy valaki ezt írta róla: „azért jó kötni, mert nem kell izgulni, hogy elég lesz-e a fonal". Gyakorlatilag addig köti az ember, amíg van hozzávaló.
A medúzasapkás kalandom alkalmával rájöttem, hogy minden második sorban egyenletesen elosztva 8 szemet szaporítva egy kerek formát kapunk. Ha tehát csak 4 szemet szaporítok, de nem egyenletesen, hanem bizonyos elosztás szerint, akkor háromszöget kell kapjak. Ez a kör háromszögesítése! Gyorsan leteszteltem az elméletemet és működött!

Fonal: Barka/Pillangó (15 dkg/450 m, 5-ös kötőtű)
Designer: Jared Flood

3 megjegyzés:

Zsangyal írta...

Nagyon szépet készítettél! A szín, a minta - mind nagyon tetszik!

Anicska írta...

Felettébb ügyes vagy, tetszik-tetszik :)!!

Adél írta...

Kedves Mirkka,
kérlek nézz be hozzám, vár rád valami.
Köszönöm