2011. április 30., szombat

Mezquita

A córdobai nagymecsetről nevezte el tervezője ezt a sálkendőt. A Mezquita a nyugati világ legnagyobb mecsete eredetileg keresztény templomnak épült. Miután az arab hódítókat kiszorították Andalúziából, a mecsetet újra keresztény templommá alakították át, s ma is ebben a formájában működik.

Én látok hasonlóságot a mecset boltívei és a kendő csipkeszegélye között. Ezt a sálat bemelegítésnek szántam a nagyobb csipkekendő-projektekhez. Nagyon egyszerű volt megkötni, a minta is hamar megjegyezhető és ezért alkalmas úton útfélen való kötésre. Ha valaki nekiáll megkötni, ne szegje kedvét az első sor felszedéséből adódó energiabefektetés (361 szem!), mert a többi rész kárpótolni fogja gyorsaságával, egyszerűségével, látványosságával.


Fonal: Barka/Libikóka
Tervező: Roxanne Yeun (a minta letölthető ingyenesen)
Modell: Hajni





13 megjegyzés:

GumiPók írta...

Nagyon szép lett!

mirkka írta...

Köszönöm! Elsőre szerintem sem rossz - hogy ne szerénykedjek. Bár amikor leláncoltam a végén és teljesen összetekeredett, mint egy papirusztekersz és a csipkerésze domború lett... -- hát egy kicsit megijedtem. De a blokkolás (amit szintén most csináltam először) segített és lám, kisimultak a ráncai...

Zsuzsi írta...

Gratulálok hozzá, ügyes vagy!

GumiPók írta...

Egyszer én is kötöttem hasonlót, nekem is a pöndörödés volt a bajom. Sajnos azon nem segített a blokkolás sem, lebontottam végül. De ha megint ilyet kötök, azt fogom csinálni, hogy a szélére még valami nagyon egyszerű csipkemintát kötök, ami talán megakadályozza a bepöndörödést.

Nem is tudtam, hogy a cica dorombol! :D

mirkka írta...

Ebben a mintában azt írták, hogy az utolsó néhány sort lehet lustán kötni, akkor az is egy picit megaadályozza, hogy pöndörödjön.

Gombóc nemcsak dorombol, hanem nyávog is, sőt az egérre is vadászik (húzd el alatta a kuzort lassan). :)

MrsYarnart írta...

nekem is nagyon tetszik!

mirkka írta...

Zsangyal, MrsYarnart: köszönöm! :)

Otthon Művek írta...

Nagyon szép! Úgy tetszenek az ilyesféle sálak, stólák, kendők, de magam még nem mertem nekifogni. Nem technikai problémáim vannak, hanem hogy komolyan oda kell figyelni, számolni a mintát, nem foglalkozni közben mással, nem eltéveszteni...
Egyszóval gratulálok!

mirkka írta...

Adél, ha ilyen félelmeid vannak, akkor bátran ajánlom ezt a kendőt. Az egyetlen problémám az volt vele, hogy rengeteg szemet kellett egyszerre felszedni az elején, ami nagyon hosszadalmas és unalmas volt. Egy szemmel valahogy így is elszámoltam magam, ezért a harmadik sorban szaporítanom kellett egy szemet, de ez nem látszik egyáltalán.

Otthon Művek írta...

Köszi a biztatást, hát, talán egyszer...

Zandiflora írta...

Gyönyörű lett! Nagyon várom a folytatást :))

Mosolyrend Évi :) írta...

Nagyon szép lett .)
Nagyon ügyes vagy!
Egyszer majd ha lesz egy kis időd megsúgod a tapasztalataidat ezzel a mintával? / kezdő fejével gondolkodj /
Hálás lennék érte!
Köszönöm!

mirkka írta...

Szia Évi! A mintát, ill. a leírást hamarosan lefordítom és a ravelry-n elérhető lesz magyarul is.
A kendő nagyon egyszerű volt, ahogy írtam, az első sor volt egy kicsit nehézkes, mert nagyon sok szemet kellett felszedni, de a többi tényleg nagyon egyszerű volt! Lehet, hogy egy picit vastagabb fonallal is köthettem volna, mert így inkább olyan tavaszi, koraőszi reggeli nyakbavaló lett — igaz nekem ez is volt a célom.
Nem tudom, pontosan mire lennél még kiváncsi?...